De Dzi kraal: Mysterieus, heilig en mooi.

Mysterieus om dat lang werd gedacht dat deze kralen natuurlijk gevormd zouden zijn en dat de patronen door goden werden meegegeven.

Volgens een legende is de steen een schat van God die neergedaald was op de aarde en hier ontdekt werd door de Tibetanen. Die gaven het de naam Dzi (uitgesproken als zee) wat staat voor licht, waardigheid en perfectie Ze worden gezien als The Divine Eyes (Goden ogen) De heilige kralen waren van onschatbare waarde voor het Tibetaanse boeddhisme. In veel families worden oude Dzi stenen van generatie op generatie doorgegeven, zo blijft de familiestam beschermd, sterk en gezond.

Een andere legende is dat de Goeroe Rimpoche, na de bouw van de eerste tempel in Tibet gezegend werd met duizenden Dzi kralen en deze door heel Tibet heeft begraven.

Uit Archeologische opgravingen is inmiddels gebleken dat de kralen bestonden rond 700 jaar voor Christus, tijdens de Bon religie (Sjamanistisch) voor dat het boeddhisme in Tibet zijn intrede deed.

Uit andere overlevering blijkt dat de bewerking van de Dzi gedaan werd naar een oud Perzische ambacht (3 tot 4000 jaar oud) en dat er gebruik wordt gemaakt van zouten, suikers en zuren (zoals bij de geëtste kralen van Carneool uit Iran) door middel van dit mengsel werden lijnen en cirkels en andere figuren aangebracht. Onderzoek van oude Dzi lieten ook sporen van klei en was zien, maar dit werd weer toegewezen aan het maken van waarschijnlijk mallen. Er zijn eigenlijk geen echte documenten of vondsten die wijzen op de Dzi kralen, bovenstaande is de meest voor de hand liggende veronderstelling.  Elke kraal is gemaakt van natuurlijk Agaat afkomstig van het Himalaya gebergte. In Nepal vinden we ook Dzi van versteend palmhout. Verder zien we soort gelijke kralen van ‘Tijgeroog’ en jade.

De kralen komen voor in verschillende vormen. Ovaal, rond, plat en vierkant. Versierd met lijnen en cirkels maar ook met dieren, bloemen en planten. Soms met figuren van goden.

De vier hoofdgroepen zijn: Chung Dzi, Mock Dzi, Real Dzi en Ancient Dzi:

  • Chung Dzi — Met Bloemen, figuren en dieren.
  • Mock Dzi — Kralen van hout, been, hoorn en glas
  • Real Dzi — Strepen en cirkels Ookwel ‘ogen’
  • Ancient Dzi — De vaak honderden Jaren oude kralen in Musea en als erfstuk.

Alle kralen hebben hun krachten, betekenis en energie. Uit metingen is gebleken dat de kwarts van agaat slechts ¼ energie uitstraalt dan de bewerkte Dzi. De kralen geven geluk, lang leven, vruchtbaarheid en welzijn. Dit alles wordt dan weer vertaald in rijkdom.

U kiest zelf de Dzi die bij u past en ook bij u hoort. U doet dit op gevoel, maar onbewust weet u precies welke Dzi voor u bestemd is, waar u behoefte aan heeft of bij geholpen moet worden. U draagt de Dzi als een sieraad bijvoorbeeld ring armband ketting of oorbellen, maar ook als versiering op uw kleding of gebruiksvoorwerp. Als een Dzi breekt is hij uitgewerkt, de Dzi brengt nooit ongeluk en kan niet tegen u gebruikt worden.

In Tibet en Nepal zijn er gebieden waar de Dzi kralen worden gemaakt en bewerkt naar een oud procedé. Agaat (een kwarts) heeft er zelf al miljoenen jaren over gedaan om als halfedelsteen gewonnen te worden. Alhoewel er de laatste 40 jaar weer veel vraag naar is, worden deze stenen nog steeds met de hand gemaakt en bewerkt zonder de moderne technologie. Er wordt dus ook gesproken over oude Dzi en nieuwe Dzi nooit over namaak Dzi.