Fabergé voorwerpen en eieren

Regelmatig worden er kavels op ons platform aangeboden met voorwerpen in de beroemde Fabergé stijl. Veel mensen zijn bekend met de rijk versierde eieren, maar wat is nu precies het verhaal wat hierachter schuil gaat.

Peter Carl Fabergé

In de Russische orthodoxe traditie is Pasen altijd al een belangrijke feestdag geweest. Een van de gebruiken die hierbij hoort is het geven van cadeaus. In 1885 gaf tsaar Alexander III de juwelier Fabergé opdracht een paasei te maken voor zijn vrouw, de tsarina Maria Fjodorovna.

Vanaf dit moment werd Fabergé Hof juwelier en kreeg hij elk jaar de opdracht een nieuw paasei te maken, ieder ei was uniek, Fabergé kreeg de vrije hand en werkte in het geheim (ook zijn opdrachtgever mocht niets weten) aan elk ei.

The First Hen Egg: het eerste Favergé ei.

Een rijke carrière

In totaal heeft Fabergé ruim 30 jaar lang eieren gemaakt voor de Russische keizerlijke familie. Daarnaast was Fabergé ook hofleverancier aan het Zweedse Hof en werd er met meer dan 500 medewerkers verdeeld over 5 vestigingen gewerkt aan de mooiste voorwerpen, allemaal in de inmiddels wereldberoemde stijl.

Onderschrift:
FABERGE
St. Petersburg, Moskou, Odessa, Kiev, Londen

Fabergé in de 21e eeuw

Hoeveel eieren Fabergé exact heeft gemaakt is niet precies bekend. Doordat veel van de officiële facturen onder het communistisch bewind zijn vernietigd, kan er alleen een schatting gemaakt worden. Vaak wordt het aantal dat is gemaakt voor het Russische Hof op 52 eieren gehouden. Daarnaast zijn ook nog andere eieren gemaakt van “Keizerlijke kwaliteit”.

Na de val van het Russische keizerrijk zijn bijna alle eieren het land uit gesmokkeld. Tot op de dag van vandaag is van sommige eieren niet bekend wie deze in bezit heeft. Wanneer er een nieuw Keizerlijk Ei wordt gevonden is het dan ook altijd groot nieuws.

Enkele voorbeelden

In 2007 verkocht de Amerikaanse bankiersfamilie Rothschild het Fabergé ei uit hun privé collectie. Tot dat moment was niet bekend dat zij het ei in hun bezit hadden. Het ei was oorspronkelijk gemaakt in opdracht van de Rothschild familie en werd bij verkoop het duurst verkochte Russische kunstvoorwerp in de geschiedenis. De verkoopprijs, 6 miljoen pond.

Onderschrift:
FABERGE
St. Petersburg, Moskou, Odessa, Kiev, Londen

In 2015 dook één van de Keizerlijke eieren op bij de aankoop van een verzameling gouden sieraden. De goudinkoper had naar verluiden welgeteld 8.000 dollar voor het ei betaald. Nadat ontdekt werd dat het een origineel Fabergé ei betrof is de waarde geschat op maar liefst 33 miljoen dollar!

Onderschrift:
FABERGE
St. Petersburg, Moskou, Odessa, Kiev, Londen

Zelf verder lezen?

Hieronder vind je enkele handige links: